Winnica znajduje się w paśmie Grzbietu Południowego Wzgórz Trzebnickich, ok. 17 km, na północ od Wrocławia. Ze szczytów tych wzgórz rozpościera się przepiękny widok na Nizinę Śląska, z widocznym rozległym Wrocławiem oraz majestatycznym Masywem Ślęży. Rejon Wzgórz Trzebnickich z racji niewątpliwych walorów przyrodniczych i turystycznych bywa porównywany z Toskania we Włoszech. Pagórki są poprzeplatane siecią szlaków rowerowych, które są fragmentem międzynarodowego szlaku (R9-Szlak Bursztynowy) łączącego Adriatyk z Morzem Bałtyckim. Co ciekawe szlakiem tym można dotrzeć do regionów winiarskich w Czechach na południowych Morawach i Austrii. Niedaleko winnicy przebiegała malownicza trasa kolejki wąskotorowej łączącej Wrocław z Trzebnicą i dalej Żmigrodem. Obecnie najciekawsze fragmenty duktu kolejki z Piotrkowiczek do Węgrzynowa są odnawiane i możliwy jest pokonanie trasy piechotą bądź na rowerze. W/w drogą można dotrzeć na zagospodarowany (wiata, miejsce na ognisko) punkt widokowy na Wiszniaku, który jest najwyższym wzniesieniu w gm. Wisznia Mała.
Warunki klimatyczne panujące w rejonie Wzgórz Trzebnickich są jednymi z najlepszych w Polsce za sprawą ciepłych wiatrów znad Atlantyku (podobnie jak w słynnym Bordeaux), z tego powodu wiosna zaczyna się już pod koniec marca.
Tradycje uprawy winorośli na tych ziemiach są bardzo stare. Przed II wojną światową na wzgórzach w okolicy Trzebnicy były winnice a po wojnie próbowano zakładać nowe plantacje. Z powodu zmian społeczno-gospodarczych i ostrych zim winnice zostały zlikwidowane. Warto przypomnieć o obecności zakonu Cystersów na tych ziemiach i ich zaangażowania w życie gospodarcze, w tym produkcję wina. Materialnym śladem dawnej świetności są klasztory w Trzebnicy i niedalekim Lubiążu, które są kamieniami milowymi Szlaku Cysterskiego. Warto też wspomnień o ciekawym z XVIII w. pałacu w miejscowości Bagno, gm. Oborniki Śląskie, w którym mieści się klasztor salwatorianów. Jest możliwość zwiedzania pałacu i przyległych ogrodów w dni świąteczne.
Winnicę założono w roku 2015 na powierzchni ok. 1 ha. Wiosną 2020 winnica powiększyła się do 2 ha. Produkcja opiera się o na pracy ręcznej wykonywanej przez winiarza i jego rodzinę. Uprawa winnych krzewów prowadzona jest metodami umożliwiającymi otrzymanie wysokiej jakości owoców np. poprzez nawożenie nawozami naturalnymi, stosowanymi w rolnictwie ekologicznym.
Pomysł na założenie winnicy dojrzewał latami, a jego realizacja pociągnęła za sobą duże zmiany w życiu prywatnym i zawodowym właściciela. Wykształcenie rolnicze, doświadczenie handlowe i tradycje rodzinne ułatwiły rozpoczęcie produkcji winiarskiej. Powodzenie tej inicjatywy może być dobrym przykładem dla innych mniejszych gospodarstw poszukujących dochodów z produkcji rolniczej i małego przetwórstwa. Jest to jedna z alternatyw zwiększenia szans na stabilizację ekonomiczną i społeczną na wsi, przy dominującym modelu gospodarstwa wielkopowierzchniowego.
Promowanie własnej produkcji odbywa się poprzez dbanie o najwyższą jakość i odwołanie się do wartości i tradycji regionalno-lokalnych. Sama nazwa winnicy nawiązuje do patronki tej ziemi tj. Św. Jadwigi Śląskiej. Logo winnicy bazuje na kształcie mitry książęcej, a widoczne drapieżne ptaki to sokoły, które są wizualizacją zainteresowań winiarza - sokolnictwem.
Już pierwszy rocznik ( 2016) należał do udanych, czego wyrazem były medale ENOEXPO -2017. W kolejnych latach wina z Winnicy Jadwiga były doceniane i nagradzane medalami w konkursach krajowych i zagranicznych. Od 2019 rozpoczęto produkcję win naturalnie musujących tzw. Pet Nat-ów. Poszukiwane są nowe możliwości, czego przykładem jest produkcją wina lodowego oraz otrzymanie certyfikatu na produkcję tzw. win mszalnych. Obecne działania koncentrują się na stworzeniu lepszej bazy produkcyjnej i uatrakcyjnieniu pobytu turystów w winiarni.
Jest możliwość obejrzenia winnicy i winiarni oraz zorganizowaniu pokazu – degustacji, po uprzednim telefonicznym umówieniu.
Winnica aktualnie nie dysponuje bazą noclegową, ani gastronomiczną. W planie jest uruchomienie oferty agroturystycznej i udostępnienie pokojów na noclegi. Do dyspozycji są restauracje i hotele m. innymi w Miłocin w Pierwoszowie, Trzebnicy oraz Kuraszkowie k/ Obornik Śląskich.