Ten wyjątkowy chleb o charakterystycznym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku to duma piekarni Edwarda Rybki w Gądkowicach. Wywodzi się od żołnierskiego chleba, który produkowany był w taki sposób, by jak najdłużej zachowywał świeżość. Komyśniak piecze się wyłącznie w starym, tradycyjnym piecu w Starej Piekarni w Gądkowicach, na naturalnym zakwasie, z odpowiednio dobranej mieszanki mąki żytniej i pszennej bez jakichkolwiek polepszaczy chemicznych.
Do Piekarni można zapukać o każdej porze i zawsze kupić świeże pieczywo. Wypieki, w tym cukiernicze, są dostępne w starej i nowej piekarni w Gądkowicach, w wozach, które rozworzą pieczywo po okolicznych wsiach, w Miliczu, Cieszkowie oraz Wrocławiu. Pieczywo i słodkie wypieki można też zamówić. Chleb jest też dostępny w firmowej kawiarni "Prosto z Pieca" w Gądkowicach.