Jaja rodzimej rasy kury zielononóżki kuropatwianej są całkowicie naturalnym produktem. Jako doskonały surowiec spożywczy są najlepszym źródłem aminokwasów, wieloienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin głównie B12, E. Wyjątkowym walorem jest niska zawartość cholesterolu w żółtku, harmonijnie skorelowana z zawartością lecytyny (zapobiegającej starzeniu się komórek), co stanowi wyróżnik genetyczny zielononóżek. Do cennych biologicznie składników należą też: działający przeciwbakteryjnie lizozym (naturalny antybiotyk), przeciwzapalna cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina Y i hamująca procesy utleniania/oswityna.
Jajka pochodzą z mojego certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego. Kury są żywione naturalnym pokarmem. Wypasają się na zdrowej,różnorodnej przyrodniczo łące - pastwisku. Ze względu na swoje walory mogą pełnić rolę żywności leczniczej.
Szczególnie zapraszam rowerzystów przejeżdżających ścieżką rowerową trasą kolejki wąskotorowej. Nasze gospodarstwo znajduje się niedaleko.