Produkty lokalne to atrakcja turystyczna i doskonała pamiątka z wyjazdu, przyciągająca porównywalnie do znanych zabytków. W naszym regionie jest ich sporo, a przetrwały dzięki zainteresowaniu turystów.
Dolnośląska Kraina Rowerowa łączy w sobie kilka krain, które mają swoją specyfikę regionalną. Poza walorami przyrodniczymi są to oczywiście lokalni producenci, których wyroby są wytwarzane na małą skalę najczęściej w gospodarstwach lub firmach rodzinnych. Owe produkty są silnie związane z lokalnymi tradycjami kulturowymi - kulinarnymi i rękodzielniczymi. Ze względu na swoją ograniczoną dostępność - sezonowość, ale i małą ilość, jak i wysoką jakość i autentyczność, nie spotykaną w masowych wyrobach z fabryki, cieszą się ogromną popularnością i w pełni zasłużenie są poszukiwane przez turystów jako wartościowe pamiątki regionalne.
W ramach indywidualnych czy grupowych wypraw do DKR, wizyty u producentów lokalnych są bardzo ciekawymi i oryginalnymi pomysłami na spędzenia czasu pozostałego po jeździe na rowerze. Zachęcamy do odwiedzin lokalnych producentów, uczestniczenia w organizowanych pokazach, biesiadach, degustacjach, zwiedzaniu czy warsztatach, podczas których możemy poznać lokalne smaki, nauczyć się wielu tradycyjnych metod wytwarzania, przetwarzania, dekorowania czy konfekcjonowania produktów spożywczych czy rzemieślniczych i zabrać samodzielnie przygotowany wyrób, wraz z towarzyszącymi temu wrażeniami, na pamiątkę do domu.
W ramach naszych 3 głównych subregionów, występują różne, czasem podobne, czasem odmienne grupy produktów lokalnych. Regiony organizują własne systemy kontroli jakości oraz promocji wyróżniających się wyrobów.
DOLINA BARYCZY od 2008 roku wyróżnia swoje produkty i usługi o silnym regionalnym charakterze znakiem "Dolina Baryczy Poleca". Więcej można dowiedzieć się na dedykowanej stronie, która jest jednocześnie największą i zawsze aktualną bazą lokalnych wyrobów i usług, zarówno z certyfikatem, jak i bez niego: www.dbpoleca.barycz.pl
Produkty lokalne z Doliny Baryczy, to przede wszystkim KARP MILICKI | soki i przetwory z owoców sadów Doliny Baryczy | kiszone warzywa z Doliny Baryczy| wina wytrawne czerwone i białe | piwa rzemieślnicze | bombki choinkowe kultywujące tradycje starej milickiej Bombkarni oraz wzornika dolnośląskiego | tradycyjne chleby | sery | oleje | miody
DOLINA ŚRODKOWEJ ODRY w roku 2022 wprowadziła system certyfikacji pn. "Kraina Łęgów Odrzańskich poleca". Więcej informacji znajduje się na stronie www.lgdodra.pl (opisy produktów, propozycje szlaków kulinarnych, które można w naturalny sposób połączyć z wycieczką rowerową). Zachęcamy też do lektury katalogu produktów z Krainy Łęgów Odrzańskich.
Produkty lokalne z Doliny Środkowej Odry to przede wszystkim PRZETWÓRSTWO WARZYWNE | wina z nadodrzańskich winnic | rzemieślnicze piwa | miody | rękodzieło artystyczne tj. wyroby z drewna czy ceramiki.
WZGÓRZA TRZEBNICKIE do tej pory nie wprowadziły odrębnego systemu certyfikacji i promocji produktów lokalnych.
WZGÓRZA TRZEBNICKIE słyną z sadów trzebnickich | owoców i soków tłoczonych soków | winnic.